SM i Cosplay

Att klä ut sig till en seriefigur låter som något som bara ett barn skulle göra. Men det är många vuxna som ägnar sig åt det här nöjet och det finns till och med ett svenskt mästerskap i att göra det. Detta mästerskap kallas för SM i Cosplay.

3504476-cosplayers-at-londons-mcm-expo-2012-27th-may-2012

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att några klär ut sig professionellt medan andra sparar utklädnaden till maskeraden eller möjligtvis Halloween. De som klär ut sig professionellt håller på med så kallad Cosplay, en förkortning för ”costume play”. Det här med Cosplay är ett hyfsat nytt fenomen i Sverige men det har på kort tid blivit enormt populärt. Det har till och med blivit så poppis att man visat SM i Cosplay i teve.

Först i världen med att sända

Det var i februari i år som SM-tävlingen i Cosplay för första gången någonsin sändes på nationell teve, skriver nt.se. Tävlingen går ut på att klä ut sig till en seriefigur, en figur ur ett spel eller en tv-serie. Man ska helst ha gjort kostymen helt på egen hand och även bjuda på en bra show. Det var SVT som sände SM på en lördagskväll och programmet spelades in i Saab Arena i Linköping. I och med den här nationella sändningen var Sverige först i världen med att sända Cosplay på nationell teve.

Många på plats

Det var dock inte bara framför teven som man kunde följa SM utan 2 736 personer var på plats för att bevittna tävlingen där 10 bidrag var med och slogs om SM-titeln. Den som till slut kammade hem den ärofyllda titeln som svensk mästare i Cosplay var 24-åriga Linn Eriksson som kommer från Stockholm. Vad hon klädde ut sig till framgår inte av artikeln, men det var förmodligen något väldigt spektakulärt med tanke på att hon blev bäst i Sverige.